Рефрактометри для пивоварів і виноробів
Визначення зрілості винограду і вмісту алкоголю у вині за допомогою рефрактометра.
Процес виготовлення вина включає безліч етапів: вирощування винограду, збір врожаю, відділення ягід від грон, прес, бродіння. Виноградарі кажуть, що вино починається з виноградника, а не з винарні. При цьому кожний етап відіграє важливу роль для якості одержуваного напою.
Одним з найважливіших питань при виробництві вина є визначення часу збору врожаю: як дізнатися ступінь зрілості винограду? Досвідчені виноградарі можуть встановити зрілість винограду за смаком. Очевидно, що цей спосіб не завжди є ефективним і універсальним; поняття зрілості може змінюватися в залежності від вимог до вину (наприклад, до сорту вина, типу тощо); такий спосіб не можна стандартизувати.
По мірі дозрівання винограду збільшується процентний вміст цукру в ягодах і зменшується вміст кислот. Максимум концентрації цукру зазвичай визначає потрібний час для збору врожаю. Потрібно відзначити, що передчасний збір призводить до нестачі цукру в ягодах (на відміну від інших фруктів, таких як груші або яблука, у винограді не відбувається дозрівання), вино в цьому випадку буде віддавати присмаком трави. Пізній збір також має свої недоліки, оскільки, по-перше знижується врожайність (переспілі ягоди швидко гниють), по-друге, неприємний присмак на цей раз схожий на смак перестиглих фруктів.
Звичайно ж, існують і виключення з правил. Прикладом можуть служити північні райони, де ягоди наповнюються цукром повільно, тому урожай збирають пізніше. Деякі типи вин (солодкі, кріплені) теж вимагають пізнього збору ягід.
Універсальним способом визначення зрілості врожаю є вимірювання концентрації цукру у виноградному соку з допомогою рефрактометра. Для цієї ж мети виноградарі використовують і ареометри, однак рефрактометр для вина виробляє завмер швидше і простіше. Крім того, рефрактометру необхідно всього кілька крапель досліджуваної рідини.
Для измерения сахара в соке винограда, шкала рефрактометра откалибрована в специальных единицах – градусах Брикс (Brix, °Bx). Единица названа в честь немецкого химика, профессора Альфреда Брикса, который первый измерил плотность соков, полученных из плодов. В современной интерпретации Брикс показывает концентрацию сахара в растворе. В данном случае под сахаром понимается суммарное содержание фруктозы, сахарозы, аминокислот и других веществ. К слову сказать, градус Брикс непосредственно связывают с качеством фруктов и овощей.
Показатели зрелости для разных сортов винограда можно найти в соответствующей документации по сбору урожая. Например, содержание сахара в ягодах сорта Виктория и Кардинал должно составлять не менее 12 °Bx, других сортов без косточек – 14 °Bx, с косточками – 13 °Bx и т.п.
Очень важно для замеров использовать несколько образцов из разных частей виноградника, так как созревание на разных участках протекает по-разному. Этот факт был подтвержден не один раз, поэтому современные виноделы собирают образцы ягод минимум с 5% всех кустов, равномерно распределенных по площади виноградника.
Рефрактометр для вина является универсальным прибором. Кроме измерений концентрации сахара, он также используется для измерений процентного содержания алкоголя в вине и других спиртных напитках. При изготовлении вина этот параметр тоже очень важен. Норму на содержание спирта устанавливают для каждого типа вина отдельно.
Концентрация алкоголя измеряется косвенно: шкала рефрактометра отградуирована в единицах VOL (1% в объемных значениях). В процессе брожения сусла сахар разлагается на алкоголь и углекислоту. 1 VOL соответствует 16,83 грамма сахара в исследуемом напитке.
Рефрактометр для вина буде корисний не тільки виноробам на різних етапах виготовлення вина. З допомогою цього приладу можна виміряти вміст спирту і цукру в будь-якому алкогольному напої і перевірити його якість.
- 204081 367 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 203811 367 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 204111 347 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 20407764 ₴844 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 204121 528 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 204141 709 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 204091 347 ₴Під замовлення Оптом і в роздріб
- 20405824 ₴864 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 20451744 ₴844 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 204131 709 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб+380 (97) 555-19-91
- +380 (63) 572-51-12
- 20410905 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб+380 (97) 555-19-91
- +380 (63) 572-51-12
- 20410905 ₴Немає в наявності+380 (97) 555-19-91
- +380 (63) 572-51-12